Vigyázat! Nem elég a BB energiabesorolás a zöld hitelhez!

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 4 perc

A korábbi hírekkel ellentétben nem elég pusztán a BB energetikai besorolás a zöld hitelhez, mivel a tanúsítványt a 100 kWh négyzetméterenkénti primer energiafogyasztással bíró lakások is megkapják, ám a Magyar Nemzeti Bank a hitelbe csak maximum 90 kWh-s fogyasztással bíró lakásokat enged be. 

Olcsó hitelt kapott 75 ezer cég

Sikeres volt a vállalatok körében a Növekedési Hitel Program (NHP) a Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint. A vállalati hitelprogram keretében 6400 milliárd forintnyi hitelt tudtak a kereskedelmi bankoktól igen olcsón felvenni a vállalkozások, összesen 75 ezer kis- és középvállalkozás számára biztosított a jegybanki program olcsó forrást. Ebből az utolsó körben, a koronavírus válság hatásainak kezelésére kínált NHP Hajrá program keretében az elmúlt 18 hónapban 62 ezer szerződést kötöttek a bankok, amivel az MNB és a magyar pénzintézetek 40 ezer kis- és középvállalatnak segítettek a pandémiás időszakban 3000 milliárd forintot folyósítva. Soha ilyen hosszú ideig tartó, vállalatok ilyen széles körét elérő jegybanki hitelprogram nem volt még a világban - vont mérleget a teljesítményről a Monetáris Tanács ülését követően Patai Mihály, a jegybank alelnöke.

Újabb unortodoxia: a lakosságot hitelezi az MNB

Patai Mihály szerint az NHP program következő szakaszával is újat mutat a jegybank. A legújabb unortodox lépés az lesz, hogy az MNB a vállalati finanszírozás mellett belép a lakossági hitelezésbe is a hétfőn indult Zöld Otthon programmal. A Zöld Otthon Hajrá Patai Mihály szavai szerint egy újabb gyönyörű példája lesz annak, hogy miként tud egy nemzeti bank egy nem klasszikusnak számító eszközzel új távlatokat nyitni a gazdaság számára. 

Figyelem! Nem elég a BB minősítés!

A konstrukcióban legfeljebb 90 kWh/négyzetméter éves primer energiafelhasználású új lakásokat lehet finanszírozni. Ez Patai Mihály szerint szigorúbb feltétel, mint a lakás energiabesorolásában szereplő BB minősítés – mert a minősítés önmagában 81-100 kWh teljesítményt tart elfogadhatónak.  Ezzel az MNB ambiciózusabb zöld szempontokat fogalmazott meg. Nagy kérdés ugyanakkor, hogy ezzel mennyivel válik bonyolultabbá a megfelelő projektek kiválasztása, hiszen ezek szerint a BB minősítés – amelynek a jövő júliustól épülő valamennyi új lakásnak meg kell felelnie – ezek szerint önmagában nem elég a maximum 2,5 százalékos éves kamatozással bíró hitel igényléséhez.

Csak új lakás, csak ott lakóknak

Pulai György, az MNB hitelösztönzésért felelős igazgatója szerint ugyanilyen fontos, hogy valóban csak új hitelkérelmekkel lehet pályázni az olcsó forrásra, korábban megkötött szerződéseket nem lehet becsatornázni a programba. Mindezt azzal indokolta, hogy a jegybank célja az, hogy ösztönözzön, hogy változást idézzen elő, nem az, hogy a már eldöntött ingatlan vásárlások vagy szerződések kerüljenek bele a programba.A befektetési célú vásárlások erősítése sem célja a jegybank Monetáris Tanácsnak. Ezért az új konstrukciónál a valódi használókat szeretnék hitelezni, ezért az új tulajdonosoknak be kell jelentkezniük az ingatlanba és 10 évig nem is lehet értékesíteni az ingatlant.

A THM-ben versenyeznek a bankok

Fontos dolog, hogy az MNB a hitel maximális kamatát határozta meg 2,5 százalékban, a hitelhez kapcsolód költségek ezt a szintet megemelhetik valamennyire, így a teljes hiteldíj-mutató (THM) különböző lehet – mint ahogy ezt a program indulásának reggelén kiadott összefoglalónk meg is mutatta. Ha tehát azt látják az érdeklődők, hogy egy bank 2,6 test mellett hirdeti a zöld hitelt, az nem jelenti azt, hogy nem tartja be a feltételeket. Ezeket a THM-eket érdemes figyelni, hiszen a néhány bázisponttal magasabb THM ebben a hitelfajtában akár milliós többletköltséget jelenthet.

Az MNB számos, a Minősített Fogyasztóbarát Hitel kritériumot átvett a zöld hitel konstrukcióban. Épp ezért a folyósítási díj a hitel összegének 0,75 százaléka, de maximum 100 ezer forint lehet, ami rendkívül alacsonynak mondható. (Az eddigi tapasztalatok szerint a bankok ezt a díjat nem is számítják fel.) Az előtörlesztés díja 1 százalék, de maximum 30 ezer forint lehet esetenként. A bankoktól független díjak tekintetében – közjegyzői-, értékbecslési díj – esetében az MNB nem tud szabályozni, ám fontos látni, hogy a banki akciókban ezeket az összegeket (vagy egy részüket) rendre visszatérítik a bankok a sikeres hitelfelvétel után. 

A bírálati határidők tekintetében is számos feltételt emeltek át a fogyasztóbarát konstrukciókból. Ha az értékbecslés lezárult és a papírok rendben vannak, akkor új lakás vásárlása esetén 15, új lakás építésekor 25 napon belül le kell zárulnia az ügyletnek. 

Borítókép: Patai Mihály/MNB

chatsimple