Azonnali fizetési rendszer – jön a villámgyors utalások kora

money.hu
Olvasási idő: 3 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Március 2-án indul az azonnali fizetések rendszere.

Jövő hónaptól az azonnali fizetési rendszer lehetővé teszi, hogy az átutalásod az év minden napján, napi 24 órában 5 másodpercen belül megjelenik a kedvezményezett számláján. Nézzük, mit érdemes tudnod erről az újdonságról, amely egy új időszámítás kezdetét jelenti a mindennapi pénzügyekben.

Jelentős változást hoz március 2-a a napi pénzügyek intézésében: ekkor indul ugyanis az azonnali fizetések rendszere. 

Ez az újítás jóval kényelmesebbé és egyszerűbbé teszi az utalásokat. A gyakorlatban arról van szó, hogy a forintalapú banki átutalások – mondjuk, ha elutalnád a közös ebéd árát a barátnődnek - az év minden napján, napi 24 órában 5 másodpercen belül célba érnek. Újabb könnyítés, hogy a művelethez a kedvezményezett számlászámát sem kell feltétlenül tudnod, más azonosítót - mobiltelefonszámot vagy e-mail címet - is használhatsz”  

Trencsán Erika, a money.hu pénzügyi szakértője

Ez tehát azt is jelenti, hogy az egymás közötti utalások - magánszemélyek esetében - a küldést követően 5 másodpercen belül megjelenik a számládon. Később pedig a számláidat is sokkal könnyebben és főleg gyorsabban fizetheted be. Az utalások felső összeghatára 10 millió forint lesz.  

Ellenőrizd a költségeket!

Amellett, hogy pénzutalások kényelmesebbek lesznek, azzal is érdemes tisztában lenned, hogy pontosan mennyit fizetsz ezekért a műveletekért. Ahogy azt már egy korábbi cikkünkben írtuk, januárban mindenki megkapta a bankjától azt az egységes díjkimutatást, ami a banki költségeidet részletezte. Ebből az is kiderül, hogy jelenleg mennyit fizetsz az utalásokért. 

Ahogy sok más banki szolgáltatás, úgy a különböző bankszámlacsomagok között is jelentős költségbeli különbségek lehetnek, ez a számláknál éves szinten akár 20-30 ezer forintos eltérést is adhat. 

A money.hu kalkulátorával könnyen összehasonlíthatod a piacon elérhető ajánlatokat, és megtalálhatod azt a számlát, amelyik a legjobban megfelel az igényeidnek.

money.hu tipp

Az azonnali fizetési rendszer indulására a bankok is készülnek. Érdemes tehát megnézned, hogy milyen szolgáltatásokat használsz a leginkább, mennyit utalsz vagy éppen szeretnéd-e postán is megkapni a számlakivonatodat. Könnyen lehet, hogy a bankok a következő időszakban újabb és újabb, az eddigieknél talán kedvezőbb díjakkal rukkolnak elő. 

Forradalmi változást hozhat az azonnali fizetési rendszer

Különösen azért, mert a teljes magyar bankrendszert felügyelő Magyar Nemzeti Bank többször jelezte, olyan számlacsomagokat látna inkább a piacon, amelyeknél egy fix havi díjért kapnának megszabott mennyiségű utalást, amelyekért a legtöbbször most külön-külön is fizetni kell. 

Ha nem vagy biztos benne, hogy mi lenne az ideális megoldás számodra, vedd fel velünk a kapcsolatot az info@money.hu címen vagy hívd a +36 1 799 1932-es telefonszámot. A tanácsadás ingyenes!