Emelkedőn a lakáshitel-kamatok

money.hu
Olvasási idő: 2 perc

Ha változó kamatozású lakáshiteled van, magasabb lehet a törlesztőrészleted a jövőben. Elmondjuk, mit tegyél!

Bár az elmúlt hetekben a hamarosan induló azonnali fizetési rendszer bevezetésére, készült a pénzpiac, nem szabad elmennünk a lakáshitel-kamatok változása mellett sem.

Az elmúlt napok eseményei változásokat hoztak a kamatoknál, ami kedvezőtlen lehet a számodra is, ha változó kamatozású lakáshiteled van. Az úgynevezett bankközi kamatok, amelyek a lakáshitelek kamatát – így pedig a törlesztőrészletedet is meghatározzák – növekedésnek indultak februárban. Ráadásul elég meredek emelkedőre kerültek. Aggodalomra azonban semmi ok, hiszen megfelelő körültekintéssel és felkészültséggel kontrollálhatod a körülményeket.

Emelkednek a lakáshitel-kamatok - mit jelent ez valójában? 

„Megijedni nem kell, az emelkedés ellenére a bankközi kamatok még mindig viszonylag alacsonyak, ám ez az információ fontos lehet a számodra is, ha van változó kamatozású lakáshiteled. Ugyanis ha a mostani szinteken maradnak a bankközi kamatok, akkor a jövőben növekedhet a törlesztőrészleted”

Trencsán Erika, a money.hu vezető gazdasági szakértője.

Azt is fontos látni, hogy a teljes havi összegre vetítve viszonylag mérsékelt lesz ez a növekedés, de a pontos összeg természetesen függ a futamidőtől, a fennálló tartozástól.

Váltani vagy nem váltani? 

Az elmúlt 1-2 évben a legtöbben a kamatkockázatot kiküszöbölő, fix kamatozású lakáshiteleket választották. Ha te még változó kamatozású lakáshitelt törlesztesz, akkor megoldást jelenthet a fix kamatozású, kiszámítható kölcsönre való váltás.

Azt is fontos tudnod, hogy nem minden esetben éri meg a változó kamatozású lakáshitelt fix kamatozásúra cserélned, érdemes szakemberek segítségét is kérned a döntés előtt. Első lépésként végezz egy gyors számítást itt:

Money.hu

widget


A különböző lakáshiteleket a weboldalunkon található kalkulátorunk segítségével is összehasonlíthatod, illetve érdemes képbe kerülnöd azzal is, milyen trendek voltak eddig meghatározók a hitelpiacon, ennek mentén pedig elkezdheted magát a pénzügyi tervezést is!

Ha nem vagy biztos benne, hogy melyik hitel lenne az ideális megoldás számodra, vedd fel velünk a kapcsolatot az info@money.hu címen vagy hívd a +36 1 799 1932-es telefonszámot. A tanácsadás ingyenes!

chatsimple