Azonnali fizetés – hétfőn eldördül a startpisztoly

money.hu
Olvasási idő: 3 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Lényeges változások jönnek a pénzügyek intézésében március 2-ától, azaz hétfőtől: sokkal könnyebbé és főleg gyorsabbá válnak az átutalások. Nézzük a legfontosabb tudnivalókat!

Már többször írtunk a március 2-án rajtoló azonnali fizetésről – például ebben és ebben a cikkünkben -, most pedig összeszedtük a legfontosabb információkat újra, hogy felkészülten vághass neki a bankolás új korszakának!

Mit jelent az azonnali utalás? 

Míg eddig sokszor 1-2 órát is kellett várni, hogy befusson például a pénz, amit neked utaltak, március 2-ától ez megváltozik. Azaz a hét minden órájában – tehát hétvégén, szombaton és vasárnap is, éjjel vagy akár hajnalban - 5 másodpercen belül célba érnek a 10 millió forint alatti lakossági utalások.

A másik újdonság, hogy az utalásokhoz kedvezményezett számlászámát sem kell feltétlenül tudnod, ezek helyett más, úgynevezett másodlagos azonosítót – például a mobiltelefonszámot, adószámot vagy e-mail címet – is használhatsz.

Mit kell tenned, hogy működjön az azonnali fizetés?

Ahhoz, hogy a szolgáltatást használni tudd, semmit nem kell tenned, automatikusan működik. 

Az utalásokhoz a legegyszerűbb a netbankodat vagy a mobilbankodat használni, így ha még nincs netbanki, mobilbanki elérhetőséged, érdemes ezekkel kiegészítened a banki csomagodat.

Hogyan utalhatsz másodlagos azonosítók használatával? 

Ahogy már említettük, az utalásokhoz ezentúl nem feltétlenül kell megjegyezned egy hosszú bankszámlaszámot, elegendő lesz az úgynevezett másodlagos azonosító megadása is. Teendőd ebben az esetben csak akkor van, ha még nem regisztráltál a bankodnál másodlagos azonosítót.

Ugyanis csak annak tudsz a bankszámlaszáma helyett mondjuk az e-mail-címe megadásával utalni, aki ezt regisztrálta a saját bankjánál. Értelemszerűen neked is csak akkor tudnak ilyen módon utalni, ha regisztráltál másodlagos azonosítót a bankodnál.

A regisztrációt érdemes mielőbb megtenni, mert van olyan bank, amelyiknél ez még ingyenes, de később már pénzt kérhet érte. Elképzelhető, hogy más bank is így fog tenni. Aki hamar lép, megelőzheti ezt a felesleges kiadást és élvezheti az azonnali fizetés előnyeit.  

Csekkold számlacsomagodat!

Ha már itt tartunk, jöjjön a legfontosabb! A bankok január végéig elküldték az ügyfeleknek azt a kimutatást, amiből pontosan kiderül, mennyit költöttél bankolásra, azaz például átutalásokra.

A kimutatást érdemes alaposan tanulmányoznod, hiszen így pontosan látod a banki költségeidet és könnyebben össze tudod azokat hasonlítani azokat más pénzintézet ajánlataival. A money.hu kalkulátorával megnézheted, van-e olyan banki ajánlat, amely még jobban megfelel az igényeidnek és bankolási szokásaidnak. 

Ha nem vagy biztos benne, hogy mi lenne az ideális megoldás számodra, vedd fel velünk a kapcsolatot az info@money.hu címen vagy hívd a +36 1 799 1932-es telefonszámot. A tanácsadás ingyenes!