Kezdődik az egyetem – Mamahotel? Albérlet? Vagy más? Hol lakhatnak a diákok?

money.hu
Olvasási idő: 6 perc

A szeptembertől egyetemre járó diákoknak mostanság kell döntenie arról, hogy honnan fognak bejárni az iskolába. Több alternatíva is van. 

Több mint 68 ezer diák kezdheti meg felsőoktatási tanulmányait a felvételi ponthatárok kihirdetése után. A diákoknak az őszi szemeszter beindulásáig számos feladatuk van, hiszen sokan most kezdik meg az önálló életet. Az adminisztratív teendők közé tartozik például a pénzügyeik rendezése - a megfelelő bankszámla-csomag kiválasztásáról itt írtunk részletesen -, de sokaknak okozhat fejfájást a lakhatás kérdésének megoldása is. 

Kollégium, albérlet, saját lakás? 

A lakhatást illetően több választása van a diákoknak. Lakást bérelhetnek egyedül vagy másokkal együtt. Megfelelő szülői háttérrel esetleg a vásárlás is szóba jöhet. A kollégium is egy lehetőség, de a férőhelyek száma korlátozott. A kollégiumi elhelyezkedést ráadásul idén nehezíti a koronavírus-járvány. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem például már jelezte, hogy  szeptembertől az egyik kollégium nem nyit ki, a szobákat máshol pedig óvintézkedésként átmenetileg kétágyassá alakítják. Ha a költségeket nézzük, akkor az egyik legolcsóbb választást természetesen a kollégiumi lakhatás jelenti, ezeknek az ára egyetemenként változó.  

Ha a kollégium nem pálya, akkor a lakásbérlés jöhet szóba. Az albérletpiacon szerencsére jelenleg az erős kereslet egyre bővülő kínálattal párosul. Az ingatlan.com adatai szerint a diákok szempontjából kedvezőbb lett a helyzet, az utóbbi évek meredek drágulása után az idén alacsonyabbak lettek a bérleti díjak, részben a koronavírus-járvány negatív hatása, valamint a kínálatbővülés miatt, a járvány következtében ugyanis sok rövid távra kiadó lakás került a piacra. 

Az ingatlan.com elemzése szerint például a nagy egyetemvárosok közül 

  • Budapesten majdnem 15 ezer kiadó lakásból, 
  • Debrecenben és Pécsen több mint 700-700 albérletből, Szegeden és Győrben pedig több mint 500-500 ingatlanból válogathattak a diákok a ponthatárok kihirdetése után. 

Ráadásul a kollégiumi helyekre kiírt pályázatok most zajlanak, a pótfelvételi augusztus 9-i határideje után pedig újból fokozott kereslet jöhet a kiadó lakások piacán, elképzelhető, hogy a kínálatban is megjelennek új, kiadó lakások. 

Ezeket érdemes megfontolni

A lakásbérlés esetén a bérleti díjak összehasonlítása mellett érdemes a lakás felszereltségét is megnézni - vannak-e például háztartási gépek, mosógép vagy hűtőgép -, mert ezek jelentős kiadást jelenthetnek, ha meg kell venni őket. Emellett minden felmerülő költséget fontos számba vennünk a döntés előtt. Ilyen például az egyetemtől való távolság, azaz, kell-e majd tömegközlekedni rendszeresen vagy tudunk gyalog, biciklivel is menni. Mit fed pontosan a bérleti díj, kell-e például bútort vagy extra tárolókat, szekrényeket beszerezni.

Azt is át kell gondolnunk, hogy mit várunk el egy adott szálláshelytől, azaz szeretnénk-e több társunkkal egy nagyobb lakást bérelni vagy mindenképpen egyedül vágnánk neki az önálló életnek, illetve mi az a néhány jellemző, amivel az ideális lakásnak rendelkeznie kellene. Fontos, hogy a lakás kiadó tulajdonossal minden részletet tisztázzunk mielőtt beköltöznek, ezzel sok később esetleges problémát lehet orvosolni. Például ki fizeti a közös költséget? A lakásban felmerülő különböző problémák, például csőtörés esetén mi a menetrend? Beszélni kell arról is, hogy van-e biztosítás a lakásra és az csak az ingatlanra vagy az ingóságokra is vonatkozik-e. 

Hol a legolcsóbb venni? 

A bérlés alternatívája lehet egy kisebb alapterületű garzonlakás megvásárlása is. Erről persze csak alapos mérlegelés után dönthet a család, ha a szülők anyagi helyzete megengedi, akkor egy lakáshitel segítségével jó alternatíva lehet. 

Most egyébként jó helyzetben vannak a lakásvásárlást tervezők, a lakásárak emelkedése számos városban megállt vagy lelassult. Július végén az ingatlan.com adatai szerint Budapesten az eladó egyszobás lakások árának mediánja 27 millió forint volt. Ez azt jelenti, hogy a kínálatban szereplő eladó lakások fele ennél olcsóbb, a másik fele pedig drágább. A 27 milliós ár azt is jelenti, az egy évvel korábbinál 1 millió forinttal olcsóbban megvehetőek ezek a lakások.  

Persze a fővároson belül hatalmas eltérések vannak. A legdrágább városrész Budapesten belül az V. kerület, itt több mint 44 millió forint a garzonok középértéke a kínálati piacon. A legolcsóbb pedig a XX. és XXIII. kerület, azaz Pesterzsébet és Soroksár, itt 20,8 millió, illetve 20,3 millió forintba kerülnek az egyszobás lakások. Tehát egy belvárosi egyszobás lakás árából kijöhet két külvárosi garzon. 

Az egyszobás lakásokat a legnagyobb egyetemvárosok közül 

  • Győrben 19,9 millió forintért, 
  • Debrecenben 19,3 millió forintért, 
  • Szegeden 17,9 millió forintért, 
  • Pécsen 14,9 millió forintért, 
  • Miskolcon 10 millió forintért 

árulták a tulajdonosok. (Az értékek Budapesthez hasonlóan mediánt jelentenek, tehát a kínálatban szereplő eladó lakások fele ennél drágább, a másik fele pedig olcsóbb.) 

Hosszú távú elköteleződés

Azonban azt is fontos látni, hogy hiába kerül esetleg egy hitel törlesztése havonta kevesebbe mint mondjuk a bérleti díj kifizetése, a hitel évekre szóló és hosszú távú elköteleződést jelent. Míg egy lakás bérleti díját lehet, hogy csak 4-5 évig fizetjük, a hitelt ennél hosszabb távra vesszük fel. Ráadásul a hitelfelvételhez szükség van önrészre is, ami több millió forint lehet.

A jogszabályok szerint ugyanis lakáshitel felvétele esetén az ingatlan értékének minimum 20 százalékát a vevőknek kell biztosítania önrész formájában, azonban a bankok ennél nagyobb összeget is elvárhatnak. Július végén Budapesten például legalább 5,4 millió forintos, Debrecenben 3,9 millió forintos, Győrben pedig 4 millió forintos önrészre volt szüksége egy átlagos garzonlakás vevőjének. 

[button color="orange" url="http://www.money.hu/lakashitel/hasznalt-lakasra"]Megnézem a lakáshiteleket![/button]

Az önrész bizonyos esetekben kiváltható azzal, hogy a kiszemelt lakás mellett egy másik ingatlant, mondjuk a szülőkét bevonják pótfedezetnek. A hitelfelvételhez érdemes szakértők tanácsát kérni, és a money.hu lakáshitel-kalkulátorával összehasonlítani a különböző pénzintézetek ajánlatait, hiszen ezek között jelentős különbségek lehetnek. Így megtalálhatjuk azt a konstrukciót, amely a lehetőségeinkhez és vágyainkhoz a lehető legjobban passzol.

chatsimple