Új világ jön a mindennapi bankolásban

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Hat pontot fogadott el a gazdaságvédelmi operatív törzs, ezek értelmében egyre több helyen lehet majd elektronikusan fizetni, egyszerűsödik a banki ügyintézés, és több ügyet lehet majd elektronikusan intézni. Mutatjuk, mit jelent mindez a mindennapi bankolásban! 

Újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket jelentett be Varga Mihály pénzügyminiszter kedden. Többek között felgyorsul, egyszerűsödik a közjegyzői ügyintézés az ingatlanügyekben, a földhivatalhoz elektronikusan benyújthatóak lesznek például az ingatlanszerzéssel vagy a hitelfelvétellel kapcsolatos dokumentumok, díjmentessé válhat az ingatlanok értékbecslése is széles körben. Bevezetik a digitális dokumentumkezelést is, kiterjesztik az elektronikus banki ügyintézést, így pedig egyszerűbbé válik a pénzügyek intézése a vállalkozásoknak és a lakosságnak egyaránt. 

Hadat üzennek a készpénznek

További - már korábban beharangozott - intézkedés pedig a készpénzmentes gazdaság térnyerését célozza: januártól azoknál a kereskedőknél és szolgáltatóknál, amelyeknél elektronikus pénztárgép működik, ott lehetőség lesz az elektronikus fizetésre is. Ez a kormányzati számítások szerint 50-60 ezer új helyet jelent és több tízmilliárd forinttal csökkenti majd a készpénzhasználatot.

A bankkártyás fizetések száma és összege évek óta meredek emelkedőn van, öt év alatt megtriplázódott az összeg. A koronavírus-járvány ráadásul további lökést adott a növekedésnek. Sokan ugyanis a bankkártyát választják a pandémiás helyzetben, ráadásul az internetes vásárlások forgalma is felfutott, amelyeknél szintén gyakori a bankkártyás fizetés. Bár a bankkártyás fizetések felfutása kedvező, de ezzel párhuzamosan a készpénznek még mindig nagyon erősek a pozíciói a magyar gazdaságban

A Varga Mihály által említett elektronikus fizetés lehetőségének kiterjesztése a gyakorlatban azt jelenti, hogy az online pénztárgéppel rendelkező boltokba bátran lehet menni januártól készpénz nélkül. Ugyanis kötelező lesz biztosítaniuk az elektronikus fizetés lehetőségét. Az erről szóló szabály egyébként már az idén megjelent a kereskedelemről szóló törvény módosításaként.

Az elektronikus fizetés jellemzően bankkártyát, okoseszközös fizetést jelent majd, de az azonnali fizetési rendszer más megoldásokat is biztosít. A vevő például azonnal elutalhatja a bolt számlájára az adott összeget a rendszeren keresztül, de az azonnali fizetésre épül majd a Giro mobilfizetési megoldása is. 

Végleg eltűnik a készpénz? 

Ez a lépés  természetesen még nem hozza el a teljes készpénzmentességet. Előfordulhat ugyanis - remélhetőleg ritka esetekben -, hogy áramszünet van egy boltban vagy elmegy az internet. Vagy az is megtörténhet, hogy egy-egy kereskedőnél ott a készpénzmentes fizetésre alkalmas terminál, de az épp nem működik. Ezekben az esetekben továbbra is elképzelhető, hogy nem tud készpénzmentesen fizetni a vevő, és ilyenkor továbbra is a készpénz tűnik megoldásnak.