Hitelesek, figyelem! Az eredeti formájában hosszabbodik a moratórium!

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 1 perc

A korábbi döntéssel ellentétben a jövő év közepéig folytatódik az általános törlesztési moratórium, a gyermeket nevelő vagy váró családok pedig kedvezményes lakásfelújítási hitellel is számolhatnak. 

A kormány szombaton a gazdaságvédelmi akcióterv kiegészítéséről döntött, ennek értelmében a családok és a vállalkozások  számára a hitelmoratóriumát az eredeti, változatlan formában fél évvel, 2021. június 30-áig hosszabbítják meg.

A részletszabályok még nem jelentek meg, de a bejelentés szerint a moratórium automatikusan hosszabbodik meg. Ez azt jelenti, hogy csak annak van teendője, aki a moratórium ellenére is fizetni szeretné a hitelét.

Ez azt jelenti, hogy a korábbi döntéssel ellentétben nem csak a gyermeket nevelők, a munkanélküliek, a közfoglalkoztatottak, a nyugdíjasok, és a vállalkozások adott köre kap további fizetési haladékot, hanem az általános moratórium folytatódik tovább. 

Újabb kedvezményes hitel jön

Döntés született arról is, hogy  járványügyi intézkedések miatt ideiglenes bezárni kényszerült vállalkozásoknak a kormány decemberben és januárban is a bérköltségek kétharmadát elengedi és átvállalja. A kis- és középvállalkozások, az egyéni vállalkozók iparűzési adóját 2021. január 1-jétől a felére csökkentik. 

A gyermeket nevelő és gyereket váró családok pedig 6 millió forintig kedvezményes, maximum 3 százalékos kamatozású lakásfelújítási hitelt is igénybe vehetnek. A 6 millió forintos összegből 3 millió forint vissza nem térítendő támogatás, amely a felújítás végével vehető igénybe, és automatikusan csökkenti a hitel összegét. 

chatsimple