Hurrá (újra) nyaraltunk!

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 3 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Miközben a kiutazások számában még nem értük el a pandémia előtti szinteket a turizmusban, a külföldön pihenő, nyaraló, vásároló magyarok már többet költenek bankkártyáikkal, mint 2019. hasonló időszakában.

Az idei III. negyedévben 4,6 millió alkalommal utaztak külföldre honfitársaink

, ez harmadával több külföldi látogatást jelent, mint a koronavírus által sújtott első évben 2020-ban, ám 40 százalékkal kevesebb ez a szám, mint 2019. hasonló időszakában – adta hírül a Köszponti Statisztikai Hivatal.

Monarchia túrák előnyben

A legtöbben Ausztriába, Szlovákiába és Horvátországba látogattak, az utazások 58 százaléka ezekbe az országokba irányult.  A magyarok átlagosan három napot töltöttek külföldön, fél nappal többet, mint egy évvel korábban.

Visszatértek a nyaraló túrák

A Covid19-járvány harmadik hulláma után az utazások szerkezete is átalakult, s kezd visszarendeződni a hagyományos turisztikai formába. 2021. III. negyedévben a szabadidős célú utazások aránya 14 százalékkal nőtt, miközben a rokon- és barátlátogatási, illetve vásárlási célú utak száma csökkent.

Sokkal többet kötöttünk

A külföldre utazó magyarok folyó áron 226 milliárdot, fejenként és naponta átlagosan 16 200 forintot költöttek,

ami több mint negyedével meghaladta az egy évvel korábbit, de magasabb volt a 2019. III. negyedévinél is.

A megnövekedett utazásszám és tartózkodási idő is, ami az átlagos árszínvonal-növekedéssel, no meg a forint gyengülésével együtt tekintélyes költésnövekedést eredményezett (+91 százalék). A kiadások növekedése leginkább a Horvátországban nyaralókat érintette, de jelentősek voltak az Ausztriába és Görögországba látogatók költései is.

A bankkártyaadatok is ugrást jeleznek

Bár a nyári hónapokról még nem állnak rendelkezésre adatok, a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint az idei II. negyedévben is nagyot nőtt a külföldi bankkártyás vásárlások száma és értéke is.

Honfitársaink április és június között összesen 26 milliószor fizettek bankkártyájukkal külföldi kereskedőnél,

ami 21,3 százalékkal több tranzakciót jelent, mint a lezárásokkal leginkább érintett 2020-as év hasonló adata és negyedével múlta felül 2019. II. negyedévének költéseit. Lényegében a vendégszám növekedéséhez hasonló mértékben, 31,4 százalékkal többet, 290,7 millird forintot költöttek plasztikjaikkal honfitársaink a II. negyedévben külföldön, ami az utolsó pandémia nélküli II. negyedévének 240,9 milliárdos költését is ötödével felülmúlta.

Az egy kártyás vásárlásra jutó összeg ugyanakkor a 2019. évi 11515 forintról 11158 forintra csökkent, de így is közel 40 százalékkal magasabb összeget fizetünk ki külföldön egy-egy bankkártya érintéssel, mint itthon – a hazai kereskedőknél ugyanis 8085 forint az egy átlagos bankkártyás vásárlásra jutó kosárérték.

Inkább vásárolunk, mintsem pénzt veszünk fel

A 2020-as drasztikus bezuhanás után egyelőre nem tér magához a külföldi ATM-es pénzfelvételek száma: a II. negyedévben csak 239 ezerszer vettünk fel pénzt automatákból, mi magyarok külföldön, ami 42,6 százalékkal marad el a 2019. hasonló időszakában mért 416 ezertől. Ám a jelek szerint okosabban, vásárlásra használjuk a plasztikokat külföldön is, hiszen az automatákból külföldön kinyert valuta értéke a két évvel ezelőtti 41,2 milliárd forintról 21 milliárd forintra csökkent.

Fotó: Getty Images

chatsimple