Nem kell a használt lakás, új lakást épít a magyar

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 3 perc
A megbízható pénzügyi információkat az economxtámogatja.
Hirdetés

Másfél éves mélyponton volt novemberben a használt lakás finanszírozás, ellenben történelmi csúcsra jutott a házépítésre igényelt hitelösszeg. A jó indulás után visszaesett az érdeklődés a felújítási hitelek iránt is, ám itt még van remény arra, hogy csak szezonális okokból feleződött meg nyárhoz képest az ügyfelek által felvett összeg.

Másfél éves mélyponton a használt lakás vásárlás

Másfél éves mélyponton van a használt lakások finanszírozása a lakáshitel piacon.

Az ügyfelek 2021 novemberében 111,4 milliárd forintnyi lakáshitelt vettek fel. Ebből az összegből 74,87 milliárd forint finanszírozott használt lakásvásárlást. Ez a teljes kihelyezett összeg 67,2 százaléka. Utoljára 2020 májusában mért ennél szerényebb részarányt a használt lakások finanszírozása terén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikája.

Okok? Kamatemelés, zöld hitel?

Persze aggódni egyelőre nem kell, hiszen minden 100 forintnyi lakáshitelből 67 még így is használt lakást finanszíroz. Ugyanakkor egy évvel ezelőtt még 75 százalék környékén járt a használt lakás vásárlása céljából felvett jelzáloghitelek aránya. Az okokat egyelőre nehéz meghatározni, de egyes vélemények szerint szép lassan használt lakások piacán korlátot szab majd a vásárlásoknak az, hogy az emelkedő hitelkamatok miatt a vevők csak kisebb lakást tudnak majd vásárolni.  Ugyancsak lehet hatása a használt lakások másfél éves mélypontjához annak, hogy novemberben már jelentékenyebb összegben folyósítottak a bankok a Magyar Nemzeti Bank refinanszírozása mellett az ügyfelek számára maximum  2,5 százalékos kamaton, ám csak új lakásra elérhető zöld hitelből.  Ahogy arra korábbi cikkünkben rámutattunk, a szuperolcsó hitel már a jegybanki átlagkamatokban is számottevő változást okozott.

Kifogyott a szufla a felújításokból

A folyósított lakáshitelek hitel célszerinti felosztásában a másik markáns változás az az, hogy

törpe méretűre zsugorodott a felújítási hitelek folyósítása. 2021 novemberében már csak 5,61 milliárd forintot fizettek ki a pénzintézetek ilyen címen az ügyfeleknek.

Ez azt mutatja, hogy kifulladóban van a kormány felújítási támogatása és az ehhez kapcsolódó, kedvezményes, 3 százalékon elérhető hitel. Idén tavasszal és nyár elején 11,7 és 13,98 milliárd forint közötti havi folyósítások zajlottak, akkor a teljes lakáshitelpiac kihelyezéseinek 10,1-11,6 százaléka volt köthető felújítási hitelekhez. A mérséklődés oka jó eséllyel a szakember hiány és az emelkedő alapanyagárak lehetnek, no meg persze, azt se felejtsük el, hogy a lakásfelújítás szezonális termék. Nagy kérdés, hogy az év végéig újra felpörög-e ez az üzletág. A szabályok szerint 2022. decemberéig nyújtható be számla a támogatásra és értelemszerűen a kedvezményes hitel is addig elérhető. Ám nem árt sietni, hiszen feltétel, hogy a támogatás csak már megvalósult, számlával rendezett tételekre igényelhető – utólagosan.

Új lakást építünk

Nagyot nőtt ugyanakkor az építésre bővítésre szolgáló hitelek aránya. A 2021. novemberi 13,4 milliárd forintos folyósítás a havi teljes hitel volumen 12 százalékát teszi ki. Ilyen magas arányra utoljára 2020 februárjában volt példa a hazai lakáshitel piacon.

A hazai piacon ilyen magas összeget ugyanakkor még nem folyósítottak ilyen új lakás építése, bővítése jogcímen a bankok az ügyfeleknek.

Foto: Gettyimages

chatsimple