Számlanyitási roham a bankoknál

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 2 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

A volt sberbankos ügyfelek számlanyitásai miatt van a korábbiaknál nagyobb ügyfélforgalom több hazai bank fiókhálózatában. A mai nappal bezárt Sberbank ügyfelei a legkönnyebben egy másik banknál vezetett számlára tudják kérni a betétbiztosító kártalanítását.

Sokan jelezték, hogy a magyarországi bankfiókokban a korábban megszokottnál többen vannak. A money.hu több bankot is megkeresett ezzel kapcsolatban, a válaszokból kiderült, hogy a megnövekedett érdeklőést a mai napon felszámolás sorsára jutott Sberbank volt ügyfelei okozzák, akik számlanyitási szándékkal keresik fel a bankokat.

Hétfőtől érezhető volt a számlanyitások emelkedése

A CIB Banknál arról beszéltek, hogy a számlanyitások száma már hétfőtől számottevően emelkedett, amikor kiderült, hogy a csődveszélybe került Sberbank két rendkívül bankszünnapot tart. A bank tájékoztatása szerint korábbi sberbankos lakossági és vállalati ügyfelek egyaránt megkeresték a bankot, a számlanyitás után érdeklődők száma a mai napon még komolyabb mértékben megemelkedett. 

Az Erste Banknál az elmúlt napokban jelentősen megnövekedett az érdeklődés a lakossági, kisvállalkozói és vállalati számlanyitás iránt – jelezték a banknál. A pénzintézet a mai extra roham kapcsán úgy határozott, hogy a számla nélkül maradó korábbi sberbankos ügyfelek bizonytalanságát oldandó, s a bankban más ügyeiket intézni akaró erstés ügyfelek kényelme érdekében a mai napon minden Erste fiók meghosszabbított nyitvatartással, este 6 óráig, a plázákban lévő fiókok pedig este 7-ig tartanak nyitva. A meghosszabbított nyitvatartás csütörtökön és pénteken is folytatódik: az Erste fiókok az eredeti nyitvatartáshoz képest plusz 1 órával tovább állnak majd az ügyfelek rendelkezésre. 

A kártalanítás legkönnyebb útja

Az MNB a mai napon visszavonta a Sberbank Magyarország Zrt. engedélyét és elrendelte a bank felszámolását. A lakossági és a vállalati betétesek 100 ezer eurós (~37 milliós) összeghatárig a bankban lévő betétjeiket 10 munkanapon belül visszakapják az Országos Betétbiztosítási Alaptól. A pénzhez való hozzájutás legegyszerűbb módja, ha a volt sberbankos ügyfél egy másik banknál vezetett számlájára kéri a kifizetést. A vállalkozások esetében egyébként is törvényi kötelezettség pénzforgalmi számla fenntartása – figyelmeztetnek a money.hu szakértői.

Borítókép: Getty Images