Óriási csúszásokkal kell számolni annak, aki építkezésbe fog

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 2 perc

Drágulás, csúszások, alapanyaghiány - ez várhat azokra, akik építkezésbe fognak, ráadásul az ÉVOSZ elnöke szerint további 30 százalékos áremelkedés is várható.

Napról napra változnak az árak

"Körülbelül 20-30 százalékos drágulás várható megint az építőiparban, mindenki napi árakon dolgozik. Az ÉVOSZ már a háborús helyzet előtt is 15-20 százalékos emelkedésre számított, viszont az energiaárak emelkedése is rontott a helyzeten, most átlagosan 20 százalékos áremelkedésnél tartanak az építőanyagok, a díjtételeknél pedig 10 százaléknál. A béreket és a díjakat év elején szokták emelni, év közben nem, az építőanyagoknál azonban beláthatatlan a dolgok alakulása" - mondta az ÉVOSZ elnöke az ATV Start című műsorában.

Lesznek vesztesei a szektorban a háborús helyzetnek

Koji László úgy nyilatkozott, hogy az újépítésű lakások általában elkelnek, a gond az lehet, hogy az átlagember miként képes finanszírozni a lakásfelújítását vagy a lakásvásárlását. A mikro- és kisvállalkozók számára a lakásfelújítások adják a bevétel nagy részét, így ők tapasztalhatnak több problémát az év második felében.

Az elnök elmondta, lehetnek nagy építőipari vesztesek a háború miatt, rendkívüli módon lassulhatnak és megdrágulhatnak kivitelezések, továbbá nehéz finanszírozási helyzet alakulhat ki, ha a kereskedelmi bankok nem tudják finanszírozni a lakosságot.

Elfogyhatnak az alapanyagok

"A háború első sorban az Ukrajnából vagy Oroszországból érkező termékeket érinti Magyarországon, ezekből az országokból nagy mennyiségű vas- és acélipari termék, faipari termék és szigetelőanyag jött. Megvan a veszélye annak, hogy az ukrajnai termékek behozatala teljesen leáll, az orosz termékekre pedig tilalmat vetettek ki, így alternatív lehetőségeket próbál keresni az ÉVOSZ is, hogy ne alakuljon ki építőiparhiány" - közölte Koji László.

Az elnök hangsúlyozta, hogy a probléma nemcsak Magyarországot érinti - a jelenség az egész kontinensen tapasztalható - ám hazánkban 40 százalékos az importkitettség, így nálunk sokkal nagyobb gondot okozhat a dolog.

Borítókép: Getty Images

Lakáshitel-kalkulátorunk segítségével megtalálhatod a számodra legoptimálisabb lakáshitelt, pontosan kiszámíthatod, hogy otthonod megvásárlásához/felépítéséhez milyen törlesztőrészletet kell vállalnod és tájékoztatást kapsz, hogy milyen teljes költség mellett juthatsz hitelhez. Tégy próbára minket! Segítünk összehasonlítani a banki ajánlatokat, sőt a legtöbb banki partnerünknél egyedi kedvezményekhez is juthatsz, ha velünk intézed a hiteled. Szolgáltatásunk teljeskörű, független és díjmentes.

chatsimple