Lakáshitel kamatcsökkentés?! Ilyet is hoz a banki verseny!

Kreivich Orsolya
Kreivich Orsolya
Olvasási idő: 3 perc

Új verseny indul a bankok között a hitelfelvevőkért: a money.hu információi szerint az MKB akciósan lakáshitel-kamatot csökkent június 1-től. Miután a folyamatos kamatemelések miatt egyre kevesebben tudnak és akarnak lakáshitelt felvenni, a bankok egy része – a továbbra is moderált kamatemelések mellett – akár kamatcsökkentéssel is akciózik majd, hogy a maradék keresletet magához vonzza.

Kamatcsökkentés? Van rá példa!

Új szintre léphet a bankok egymás közötti versenye azt követően, hogy a money.hu információi szerint az MKB Bank június 1-től akciós jelleggel, 60 bázisponttal csökkenti a 10 éves kamatperiódusú lakáshiteleinek, Minősített Fogyasztóbarát Lakáshiteleinek és szabadfelhasználású jelzáloghitelinek kamatát. Ennek köszönhetően

a legalább 24 millió forintos kölcsönt igénylő azon ügyfelek, akik minimum havi 600 ezer forint jóváírást vállalnak a kölcsön mellé 6,4 százalékos kamatszinten juthatnak kölcsönhöz.

Ez a kamatszint 5 bázisponttal alacsonyabb, mint az MNB irányadó kamatának tekintetett egyhetes betéti tender aktuális szintje, s 0,5 százalékponttal van a referenciakamatnak tekintett bankközi kamatláb, a 10 éves BIRS 6,9 százalékos szintjénél. Miután az MNB május 31-i ülésétől a piac további kamatemelést vár, az MKB akciós kamatszintje még kedvezőbb lehet az összevetésben.

A money.hu szakértői emlékeztetnek arra, hogy a bankok sem tudják kivonni magukat a jegybank kamatemelései alól, ugyanakkor az elmúlt hónapokban a lakáshitel kamatok csak vontatottan, a kamatemelés mértékét nem teljesen érvényesítve követték az MNB lépéseit. Ennek köszönhetően a banki kamatfelár számottevően csökkent.

Elfogy a piac a bankok lába alól

Ugyanakkor a kamatok emelkedése miatt egyre szűkül a hitelkereslet. Az MNB adatai szerint azon ügyfelek aránya, ahol a rendelkezésre álló jövedelem több, mint 40 százalékát teszi ki a törlesztőrészlet, tavaly év végén 20,9 százalékra jutott. Egy évvel korábban, 2020. végén a kifeszített hitelfelvevők aránya még csak 16,9 százalék volt.

A bankoknak emiatt azzal kell szembesülniük, hogy minden további kamatemelés ügyfeleket tarthat távol a hitelfelvételtől.

A money.hu szerint épp ezért az általános – és vélhetően továbbra is moderált - kamatemelés mellett egyre többször találkozhatunk majd akciós ajánlatokkal a bankoknál.

Fontos az összehasonlítás

A money.hu szakértői arra is felhívják a figyelmet, hogy már csak az akciós ajánlatok feltérképezésében is fontos, hogy a hitelfelvételben gondolkodók át tudják tekinteni a piaci ajánlatokat, akár tanácsadók segítségével keressék a számukra legmegfelelőbb konstrukciókat. A bankok hitelajánlatai ugyanis továbbra is jelentős eltérést mutatnak. A money.hu kalkulátora szerint ma egy 20 milliós, 20 évre felvett, 10 évre fixált törlesztőrészlettel bíró kölcsön esetében a havi törlesztőrészlet tekintetében a banki ajánlatok 149 és 175 ezer forint között szóródnak. Ez a teljes visszafizetendő összeg esetében is közel 20 százalékos különbséget takar.

Borítókép: Getty Images

chatsimple