Nem automatikus a moratórium hosszabbítás!

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 1 perc

Csak újabb bejelentkezéssel maradhatnak a moratóriumban azok, akik június 30-ig igénybevették a törlesztés alóli mentességet.

Megjelent a kamatstop és a moratórium hosszabbításról szóló jogszabály.

A legfontosabb, eddig nem ismert változás az, hogy azok az ügyfelek, akik június 30-ig a moratórium hatálya alatt maradtak

csak akkor folytathatják a védernyő alatt a törlesztés szüneteltetését, ha ezt az igényüket július 31-ig jelzik a hitelüket kezelő banknál.

Vagyis újra nyilatkozniuk kell arról, hogy igénylik a lehetőséget. A money.hu szakértői korábban jelezték, fontos volna, hogy az érintettek valamilyen módon tájékoztatást kapjanak arról, hogy az újabb prolongálás milyen költségekkel jár számukra. Ezt a mostani szabályozás lehetővé teszi, bár vélhetően a többség elektronikus úton fog erről nyilatkozni.

A nyilatkozat pontos formai elemeit az általános politikai kordinációért felelős miniszter határozza meg külön rendeletben. A nyilatkozatot határidőre le nem adó ügyfelek kikerülnek a moratórium hatálya alól - figyelmeztetnek a money.hu szakértői.

A kamatstop az eredeti feltételekkel hosszabbodik meg december 31-ig. A változás itt annyi, hogy a kamatstop így azokat is érinti majd, akiknek kamatperiódusa a második félévben jár le. Ők az év végéig az eddigi kamatot fizetik a hitelek után, a bankok nem érvényesíthetik a megemelt kamatszintet a kamatbázisban.

A tegnap esti Magyar Közlönyben megjelent a kormány döntése a falusi CSOK meghosszabbításáról is. A feltételek változatlanok, csak az igénybevétel lehetőségét tolták ki június 30-ról december 31-ig.

chatsimple