Szabadságra ment a kamatemelés a bankoknál

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 3 perc

Augusztus második felében a bankok kamatmeghatározó testületei is kivették szabadságukat – fél éve nem volt példa arra, hogy két hét kamatemelés bejelentés nélkül teljen a lakáshitel piacon. Bár ősszel újraindulhat a kamatok emelkedése, a money.hu szakértői arra figyelmeztetnek, hogy egyre közelebb az a kamatszint, amikor komoly mértékben csökkenhet a kereslet a lakáshitelek iránt – ez visszafogja az árazási testületek ceruzáit.

Fél éve nem volt ilyen

Az elmúlt hónapokban nem tapasztalt csend ereszkedett a lakáshitel-piacra: utoljára februárban volt olyan két hetes időszak, amikor egyetlen bank sem szigorított a kamatain. Most viszont így csordogált le augusztus utolsó két hete.

A money.hu szakértői ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy az árazási testületek tagjainak szabadsága a jövő héten már véget érhet: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa havi rendes kamatdöntő ülésén vélhetően újból az alapkamathoz kell, hogy nyúljon. Ezt mind az inflációs folyamatok, mind a forint árfolyamának elmúlt napokban tapasztalt mélyrepülése indokolttá teszi. Ebben az esetben pedig szeptembertől a banki lakáshitel kamatok további emelkedésére lehet felkészülni.

Pénzérmék, számológép, toll,, nyomtatvány, százalék kocka az asztalon.

Nem tudnak a jegybank után futni a bankok

Az emelés mértéke egyes vélemények szerint az őszi hónapokban fel is gyorsulhat, hiszen a piaci trendek szerint a kereskedelmi bankok nagyjából 3 hónapos késéssel követik a jegybanki kamatemelkedést – márpedig az MNB június-júliusban drágított a leginkább, 3 lépésben 400 bázisponttal megemelve az irányadó kamat szintjét. A money.hu szakértői szerint fontos ugyanakkor látni, hogy a bankközi forintpiac ennél kisebb drágulást áraz: a 10 éves mutató (BIRS) a június eleji 7 százalékról 9,23 százalékig emelkedett augusztus 25-re, míg a 20 éves időtartamra ennél is kisebb, 210 bázispontos emelkedést mutat a csütörtöki 9,06 százalékos szint. Emellett – emlékeztetnek a money.hu szakértői – a bankok kamatemeléseit egyre inkább befolyásolja a fizetőképes kereslet. Hiába emelkedett egy év alatt 17 százalékkal a medián átlagkereset a KSH júniusi adatai szerint, 10 százalékos lakáshitel kamat mellett az ország nettó 280 800 forint alatt kereső fele a jegybanki hitelfék szabályok miatt maximum 14,5 millió forintos lakáshitelt tud felvenni 20 éves futamidőre. Ez az összeg a jelenlegi lakásárak mellett aligha elég egy lakás megvásárlására.

Emel és kedvezményt ad

Ami a legutóbbi változásokat illeti, augusztus 15-én jelentett be az OTP és az UniCredit Bank kamatemelést. Az OTP-nél 5 éves kamatperiódus esetén 1, 10 éves kamatperiódus esetén 0,75 százalékpont volt az emelés mértéke. A végig fix kamatozást választó ügyfelek a korábbinál 39 bázisponttal magasabb kamatot fizetnek. Ez azt jelenti, hogy a standard kamatszint minden piaci feltételű hitel esetében 10 százalék fölé került az OTP-nél – a legkisebb standard kamat 10,04 százalék. Ugyanakkor az OTP-nél 19 különböző kamatkedvezményt lehet igénybevenni, amelyek kombinálásával a bank feltételei szerint a kamat maximum 285 bázisponttal csökkenthető. A legújabb, őszi kuponakció a napokban indult, 25-100 bázispontos kedvezményt kínálva. A fentieket figyelembevéve a legjobb ajánlat 7,19 százalék lehet a banknál – ehhez a kedvezmények kimaxolása és minimum 31 millió forintos hitel felvétele szükséges.

Az UniCredit Banknál augusztus 15-től 10-50 bázispontos kamatemelés történt. A standard ajánlat szerinti kamat 7,29-8,97 százalék közé emelkedett. Ugyanakkor a bank továbbra is 20 bázispontos kamatkedvezményt ad a külső partneri hálózatból érkező, legalább 15 millió forintos hiteligénylések után. Sőt ezt meg is duplázza, ha az ügyfél a kölcsön mellé hitelfedezeti biztosítást is köt. A legjobb kamatszint így 10 éves futamidejű, fix kölcsön esetén 6,89 százalék a banknál – s ehhez a feltételek szerint 300 ezer forintos nettó fizetés is elég. Újdonság ugyanakkor, hogy szeptember elsejétől a fenti kedvezményt ,már a 20 évre fix törlesztést biztosító konstrukciók mellé is lehet igényelni – ott a legkedvezőbb kamatszint így 7,15 százalék lesz.

chatsimple