Mennyire korszerűek a magyar ingatlanok és hogyan tudsz te is nekivágni a felújításnak?

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 6 perc

Bár nagyon sokan újították fel lakásaikat az elmúlt másfél évtizedben, kevés korszerűsítés érintette a fűtési (energetikai) rendszert. Most az energiakrízis, ezzel összefüggésben a rezsiszabályok változása miatt változhat a helyzet. Összefoglaljuk, mire érdemes figyelni, és miből lehet finanszírozni egy felújítást.

Milyenek a magyar lakások? 

A kérdésre a legjobb választ az októberben indult népszámlálás fogja megadni, hiszen a korábbi népszámlálásokhoz hasonlóan ez ad majd részletes képet a lakások állapotáról és az azokban elvégzett korszerűsítésekről. Az adatokra azonban még sokat kell várni, hiszen még csak most folynak be a válaszok, ezt követően fogják a Központi Statisztikai Hivatal szakértői kielemezni azokat.  Érdemes azonban ennek apropóján megnézni a legutóbbi, 20216-ban elvégzett “mini-népszámlálás” (mikrocenzus) eredményeit, amelyekből kiderül, hogy 2006 és 2016 között milyen korszerűsítésekre került sor a magyar lakásokban. 

Hány lakás újult meg? 

Egy-egy felújítás megtérülő beruházás, mert magasabb lesz a lakás értéke, különösen, ha a korszerűsítés a fűtési rendszert is érintette. Kiemelten fontos az utóbbi most, hogy az energiaválság miatt megváltoztak a rezsiszabályok, amelyek értelmében az átlag felett fogyasztóknak a korábbinál magasabb árat kell fizetniük a gázért és az áramért. Ez a tényező alapjaiban írhatja át a korábbi években tervezett  felújítási forgatókönyveket. Sokan pedig még akkor is fontolóra veszik a fűtésrendszert érintő korszerűsítést, ha nem biztos, hogy átlépik az átlagfogyasztási limitet. 

központi fűtés termosztátot állítja be egy férfikéz

Rezsikalkulátorunkkal egyébként mindenki készíthet magának becslést arra, hogy az új rezsiszabályoknak megfelelően a fogyasztás függvényében mire számíthat. 

A mikrocenzusos adatok szerint tehát a 2016-ig eltelt 10 év során 

  • a festés volt a legnépszerűbb munka, a több mint 3,8 millió lakás 81 százalékában történt ilyen. 
  • A burkolatok cseréje, javítása állt a második helyen, 100 lakásból 44-et érintett ez a korszerűsítés. 
  • A harmadik helyet a külső tatarozás szerezte meg 29 százalékkal. 

Sajnos viszonylag kevesen vágtak bele az rezsikiadásokat nagyban befolyásoló felújításba: 

  • a hőszigetelés korszerűsítését csak a lakások 23 százalékában végezték el, 
  • a komplett fűtési rendszer felújítására, megújuló fűtőanyag használatára a lakások 17 százalékában volt példa, 
  • a nyílászárók cseréje viszont jóval több helyen megtörtént, 38 százalékos volt az arányuk. 

Fontos, hogy a 2016 óta eltelt években sok lakásban történhettek felújítások, például a gyermekeseknél, akik a kedvezményes, otthonfelújítási támogatás és hitel segítségével korszerűsíthették az otthonaikat. Az előbbi számok a nagyságrendet érzékeltetik. Egyúttal ösztönözhetik a lakástulajdonosokat arra, hogy egy felújítás keretében mindenképp vegyék fontolóra a lakás fűtési, esetleg hűtési rendszerének korszerűsítését, cseréjét. 

Hogyan érdemes belevágni a felújításba? 

A lakáskorszerűsítés igen nagy falat minden tekintetben, elég csak a költségekre gondolni, épp ezért érdemes alaposan körüljárni a finanszírozási kérdést. Nézzük, milyen lépésekkel érdemes belevágni! 

Tervezés, árkalkuláció, szakemberek megbízása

Első körben fel kell mérni, milyen volumenű korszerűsítést szeretnél, mik a pontos igényeid, például alacsonyabb fűtésszámla, fürdőszoba átalakítása vagy konyhagépek vásárlása. 

Ha megvan a pontos terv, akkor meg kell határozni a költségvetést, hogy mekkora összeget tudsz rászánni. Ezzel párhuzamosan meg kell kezdeni a szakemberekkel való egyeztetést és az árajánlatok bekérését. Valamint alaposan körülnézni az interneten, hogy a különböző eszközök (például konyhagépek) közül melyik mennyit fogyaszt, mennyibe kerül, elfér-e a kiszemelt helyen. 

Bár sok szakember elfoglalt, és az árak is feljebb mentek, akkor is érdemes több árajánlatot kérni, mert tetemes különbségek lehetnek közöttük. Tanácsos az adott szakember referenciáit is megnézni, hogy mennyire ajánlják azok,, akiknél már dolgozott. A Facebookon is sok olyan csoport van, ahol tudnak ajánlani megbízható szakembereket, legyen szó kazánszerelőről, burkolóról, asztalosról és további, lakásfelújításban érintett szakemberekről.

Személyi kölcsönnel is lehetséges a felújítás

Nem kell elkeseredned akkor sem, ha a költségvetés számítása során túl nagy összeg jön ki. Amennyiben az anyagi helyzeted megengedi, és egy hitel törlesztése belefér a havi kiadásokba hosszú távon, akkor érdemes kölcsönből vagy részben kölcsönből megoldani a finanszírozást. A lakásfelújításoknál az egyik legnépszerűbb konstrukció a személyi kölcsön. Mégpedig azért, mert a személyi kölcsönök egyszerűen igényelhetőek, nem kell hozzá ingatlanfedezet, és gyors átfutási idővel megkaphatod. 

Személyi kölcsön kalkulátorunkkal pedig meg lehet nézni, melyik a számodra legkedvezőbb banki ajánlat. Az összehasonlítás mindenképpen ajánlott, hiszen a bankok személyi kölcsönei között azonos hitelösszeg és futamidő esetén több ezer, de akár tízezer forintos nagyságrendű eltérések is lehetnek. 

Anyagok, munkálatok, végösszeg és garancia

Amikor a pénz is rendelkezésre áll és megvan a kiválasztott szakember vagy szakemberek, akkor kezdődhet a munka. Fontos a munkálatokat követni, hogy minden rendben halad-e. Emellett az adott szakemberrel egyeztetni kell folyamatosan a költségekről, hogy nincs-e valamilyen kiugró költség, ami nem szerepelt az eredeti tervben. 

A legszerencsésebb megoldás, ha az anyagokra előleget ad a felújító, majd utána a korszerűsítés előrehaladtával fizeti az épp soron következő tételeket. Ha pedig véget érnek a munkálatok, akkor jöhet az utolsó részlet. Itt jön még a képbe egy fontos elem,mégpedig a garancia kérdése. Már a szakemberrel való megállapodás során meg kell egyezni arról, hogy mire és mennyi időre vállal garanciát. Így egy későbbi meghibásodás esetén is lehet kihez fordulni. 

chatsimple