Jó hír a lakásvásárlóknak: olcsóbbak lehetnek a lakáshitelek 

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 2 perc

Miközben az infláció lassul, a lakáshitelek árát meghatározó úgynevezett BIRS mutató is egyre alacsonyabb tartományokba kerül, mely a bankok számára a kamatok mérséklésére adhat okot. 

Hogyan befolyásolja a BIRS a kamatcsökkentést?

A legfrissebb adatok szerint a 10 és 20 éves BIRS augusztus és július eleje között átlagosan 6,9 és 6,78 százalékos volt. A csökkenés tehát jól látható az év eleji adatokhoz képest. Januárban ugyanis 8,03 és 7,9 százalék volt a lakáshitelek egyik legfontosabb mutatója. Összességében, bár nagyon messze vagyunk a 2021-es kamatkörnyezettől - ugyanebben az időszakban 2,69 százalék volt a 10 éves a BIRS, a 20 éves pedig 3,03 százalékos. Azonban folyamatos csökkenés tapasztalható, aminek köszönhetően pedig a lakáshitelek is fokozatosan olcsóbbak lesznek.

Pontosan mi is az a BIRS? 

A legbiztonságosabb, végig fix törlesztőrészletű lakáshitelek esetében a referenciamutató az úgynevezett BIRS (Budapest Interest Rate Swap). A BIRS-ből van több is, cikkünkben a 10 éves és a 20 éves mutatóval foglalkozunk, mert ezek határozzák meg részben a legbiztonságosabb, végig fix törlesztőrészletű 10 vagy 20 éves lakáshitelek kamatát. A BIRS - mint referenciakamat -  mellett a kamatfelár és az egyéb költségek is szerepet játszanak egy-egy lakáshitel végleges kamatában. Ezek közül a kamatfelárral tudnak leginkább versenyezni egymással a bankok. 

Egy hölgy ingatlanügynök mutat egy lakást egy fiatal párnak.

Mozdulnak a kamatok, stagnálnak az árak

Az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből kiderül, hogy a használt lakások iránti kereslet visszafogott, az átlagos négyzetméterárak pedig a legtöbb településtípust nézve stagnálnak. 

Ebben a helyzetben pedig vevőjelöltként jóval kedvezőbb lehet az alkupozíciód,  vagyis akár alacsonyabb áron is hozzájuthatsz a kiszemelt ingatlanhoz. Ennek köszönhetően kevesebb hitelből is megoldható a vásárlás, tehát kisebb törlesztővel kalkulálhatsz. 

A jelenlegi magasabb kamatok melletti hitelfelvételnél ugyanakkor azt is érdemes figyelembe venni, hogy a hitelkiváltásra is lehetőséged van később. Vagyis nem szükséges várni, ha megtaláltad a számodra tökéletes lakást. Hiszen olcsóbbra cserélheted a most felvett lakáshitelt, amint kedvezőbbek lesznek a kamatok. 

15 millió havi törlesztője lehet 125, de akár 150 ezer forint is

Ahogyan az új lakást, úgy a hiteled is hosszú távra választod. Egyáltalán nem mindegy, hogy melyik bank, melyik konstrukciója mellett döntesz. Jelenleg ugyanis egy 15 millió forintos, 20 éves futamidejű, végig fix kamatozású lakáshitel esetében a lakáshitel-kalkulátorunk szerint a legkedvezőbbnél 8,27 százalék a teljes hiteldíjmutató. Ez 125 ezer forintos havi törlesztőrészletet jelent. A drágább lakáshiteleknél ugyanekkora hitelösszegre 140-150 ezer forintot is fizethetsz havonta. 

Jelentős összegeket tudsz tehát megtakarítani, ha körültekintően választod meg a lakásvásárláshoz szükséges hitelt, és saját pénzügyi lehetőségeidhez igazítva hasonlítod össze a számodra elérhető ajánlatokat. 

chatsimple