Lezárult egy korszak, jöhet a fordulat a hitelezésben?

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 4 perc

Az MNB folytatta a kamatcsökkentéseket, ami kedvező kilátásokat vetít előre a hitelpiacon. A hitelfelvételt tervezők számára kedvező, hogy a bankoknál megjelentek egyedi kamatkedvezmények és kamatcsökkentések is. A körültekintő választás azonban továbbra is indokolt.

2022 októbere óta Magyarország irányadó kamatát a hagyományoktól eltérően nem a jegybanki alapkamat, hanem az egynapos betéti kamatláb jelentette. Kedden mérföldkőhöz érkezett a magyar kamatpolitika, mivel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az egynapos betéti gyorstendert októbertől kivezeti, az utolsó tendert szeptember 29-én, pénteken tartja meg. Ezzel szeptember 27-től ismét a 13 százalékos jegybanki alapkamat az MNB effektív, azaz irányadó kamata, ami egyebek mellett meghatározza a kamatkörnyezetet, ezen keresztül például a lakossági hitelek kamatait is.

Jegybanki eszközKamatláb mértékeKorábbi mérték (százalék)Változás (bázispont)Új mérték (százalék)
Jegybanki alapkamat 13,00nem változott13,00
O/N jegybanki betétJegybanki alapkamat – 1,00 százalékpont12,50-5012,00
O/N fedezett hitelJegybanki alapkamat + 1,00 százalékpont16,50-25014,00

A 2023. szeptember 27-én hatályba lépő jegybanki kamatlábak.
Forrás:
MNB

A kamatdöntéshez fűzött kommentárjában a MNB kommunikációja arra utalt, hogy egyelőre még a magas infláció és a viszonylag kedvezőtlen gazdasági kilátások miatt szigorúnak kell maradnia. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy indokolt az óvatosság, és nem lehet hirtelen komolyabb kamatcsökkentéseket végrehajtani. Ugyanakkor a piacon már láthatóak kedvező jelek.

Például a 20 éves futamidejű, végig fix kamatozású lakáshitelek kamatát nagyban befolyásoló mutató, a 20 éves BIRS egyre lejjebb ereszkedett az idén. Szeptemberben pedig minden egyes nap 7 százalék alatti szinten volt, szemben az év elején látott 9 százalék feletti értékekkel. Ez önmagában nem jelent azonnal olcsóbb lakáshiteleket, természetesen szükség van arra, hogy a bankok is lépjenek, azaz elkezdjék mérsékelni a különböző fixálású lakáshitelek és más kölcsönök kamatait.

Bizonyos bankok egyedi kamatkedvezményeket adnak lakáshitelhez

Vannak pénzintézetek, amelyek már léptek, ezzel is erősítve a versenyt. Bizonyos feltételek mellett egyedi kamatkedvezményekkel csábítják a hitelfelvételt tervező háztartásokat. Az elmúlt napokban például a Gránit Bank és a K&H Bank is mérsékelte a lakáshitelei kamatát, továbbá említést érdemel az MBH Bank lakáshitele, ami csak nálunk kamatkedvezményesen elérhető, amennyiben a hitelösszeg meghaladja a 20 millió forintot.

lakóparki bérház ablakai, erkélyei, kék és sárga, mnb kamatdöntés

Ugyanakkor továbbra is nagyon oda kell figyelni, ha valaki lakáshitelt szeretne, mert a különbségek még a legjobb ajánlatok között is jelentősek lehetnek. Ez derül ki a minap készített kalkulációnkból, amely a 20 és 40 millió forintos lakáshitelek közötti eltéréseket ismerteti részletesen. A 20 milliós hiteleknél a legjobb öt ajánlat közé tartozó kölcsönök között 5.720 forint, a 40 milliósoknál pedig 15.356 forint lehet az eltérés. Ez pedig a teljes visszafizetendő összeget tekintve majdnem 1,5 millió, illetve több mint 4 millió forintos különbséget jelent.

Visszatérve a már említett, kulcsfontosságú kamatdöntéshez: az MNB szerint bár az infláció süllyedő pályára állt, azonban még mindig elfogadhatatlanul magas, mivel 16,4 százalék az előző év azonos időszakához képest. Ezért továbbra is fenn kell tartani a szigorú monetáris kondíciókat. Az alapkamatot ennek szellemében alakítják az év végéig. Piaci várakozások szerint az irányadó ráta, ami mostantól ismét a jegybanki alapkamat, decemberre 11 százalékra csökkenhet. Ha ez így lesz, akkor – ahogy arra fentebb utaltunk – tovább csökkenhetnek a piaci hitelkamatok.

Mekkora infláció lesz 2024-ben?

A jegybank módosította gazdasági előrejelzéseit. A 2023-as évben a GDP a 0,5 százalékos csökkenés és a 0,5 százalékos növekedés közötti sávban változhat 2022-höz képest. Júniusban még 0,0-1,5 százalékos GDP-növekedést vártak. A jövő évi prognózist 3,5-4,5 százalékról 3,0-4,0 százalékra mérsékelték, míg a 2025-öst változatlanul 3,0-4,0 százalékon hagyták.

Az éves átlagos infláció 2023-ra várt szintjét megemelték, mégpedig 16,5-18,5 százalékról 17,6-18,1 százalékra, ami például az inflációkövető PMÁP állampapír tulajdonosainak fontos. A jövő évi inflációs elvárást 3,5-5,5 százalékról 4,0-6,0 százalékra növelték, a 2025-öst 2,5-3,5 százalékon hagyták.

chatsimple