Érkezik az új támogatás, de CSOK-ból, Babaváróból is fizethető a lakáskorszerűsítés

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 8 perc

Ahogy a tavalyi fűtési szezonban, az átlag felett fogyasztó háztartások idén is emelt áron fizetnek a gázért és a villanyért, ami azonban megelőzhető lehet energetikai korszerűsítéssel. Cikkünkben bemutatjuk, hogy milyen támogatásokból finanszírozható egy korszerűsítés.

Magyarországon jelenleg körülbelül 4,5 millió lakóingatlan van a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint, ezeknek több mint 90 százalékát megérné fűtéskorszerűsíteni: a jelenleg érvényes tanúsítványi rendszer szerint ugyanis energetikai szempontból a legkorszerűbb kategóriákba (CC és magasabb besorolás) csak 280 ezer magyarországi ingatlan tartozik, az összes háztartás 6,2 százaléka. Ezen felül a családi házak többsége, több mint kétmillió ingatlan az átlagosnál rosszabb GG, HH és II kategóriákba sorolható.

Tavaly augusztusban jelentősen átalakult a hatósági energiaár rendszer: bár a gáz és az elektromos áram esetében érvényben maradtak a fixált („rezsicsökkentett”) árak, ezek tavaly nyár óta már csak egy meghatározott fogyasztási mennyiség eléréséig érvényesek.

A köztudatban az átlagfogyasztást meghaladó mértékű gázfogyasztás esetén hétszeres, az áramfogyasztás esetén dupla árat kell fizetni. Valójában az „átlagfogyasztás” nem egy átlagos háztartás valódi fogyasztását jelenti, hanem egy jogszabályban meghatározott limit feletti fogyasztást: ez a gáz esetében 1729 köbméter/év, az áram esetében 2523 kilowattóra/év. Ezt 12-vel elosztva a havi, még teljesen kedvezményes gázfogyasztás 144 köbméterre, az áramfogyasztás 210 KWh-ra jön ki.

Egy nő áll a radiátor mellett, fejét, felsőterstét nem látni, csak a radiátor magasságában.

Ennyi a többletköltség, ha magas a fogyasztásunk

Amennyiben ezt a limitet meghaladja a fogyasztásunk, az ezt meghaladó gázért és villamosenergiáért hivatalosan „piaci árnak” nevezett tarifát fizetünk, valójában azonban ezeket is törvényben meghatározott egységárak alapján számítják ki a szolgáltatók. Az áramfogyasztás kapcsán, míg tavaly augusztusig 36,9 forintot fizettünk eddig egy kWh-ért, addig az új ár e feletti fogyasztásnál 70,10 forint/kWh lett. A rezsicsökkentett éjszakai áram 23,1 forint/kWh volt a fogyasztási korlátig, e felett 62,9 forint a nem kedvezményes ár. A gázfogyasztás esetében pedig az eddigi 102 forint/m3-es díj a határérték felett 747 forint/ köbméterre emelkedett.

Ha ki szeretnénk számítani, hogy az aktuális rezsiárak mellett milyen költségekre számíthatunk, érdemes használni a money.hu rezsikalkulátorát. A számlálóval azt is láthatjuk, mekkora többletköltséget fizetünk a limit feletti fogyasztás miatt.

Gázfogyasztásnál a határérték átlépése gyorsan a rezsiköltség elszabadulásához vezet: havi 144 köbméteres átlagfogyasztás mellett például egy havi gázszámlánk 14 688 forintra jön ki. 165 köbméternél viszont – a hétszeres gázárnak köszönhetően – már 144 köbméter árának több mint kétszeresét fizetjük, 30 375 forintot. 185 köbméternél már 45 315, 200 köbméternél pedig 56 520 forintos havi gázszámlánál tartunk, ennek több mint felét a többletköltség adja.

Ami az áramot illeti, a többletköltség kevésbé fájdalmas: a limited kicsivel meghaladó 230 KWh-s havi fogyasztás többletköltsége például 664 forint, a teljes számla összege pedig 9 151 forint. 330 KWh havi fogyasztás esetén a teljes áramdíj 16 161 forint, ebből a többletköltség 3 984.

Újraindulhat az Otthonfelújítási támogatás

Az emelkedő költségek – különösen a fűtési költségek növekedése – miatt nem meglepő, hogy aki teheti, igyekszik korszerűsíteni a lakását. Szigeteléssel, nyílászárók cseréjével, korszerűbb fűtési rendszerek beszerelésével a fűtési költségek 20-30 százalékát is lefaraghatjuk. De egy egészen régi lakás teljes fűtésmodernizációjával akár 80 százalékos is lehet a költségcsökkentés.

Amennyiben lakásfelújítást tervezel, érdemes elolvasni az energetikai korszerűsítésről szóló cikkünket, amiben bemutatjuk, melyik technikai megoldásokkal lehet leginkább csökkenteni az energiafogyasztást.

A lakásfelújítás finanszírozásának legnépszerűbb módja sokáig az Otthonfelújítási támogatás volt. A 2021-ben elindult állami kedvezmény részeként maximum hárommillió forintos vissza nem térítendő összeget lehetett igényelni felújítási munkálatokra. További kikötés volt, hogy a költségek legfeljebb 50 százalékát lehet a támogatásból fedezni. 

Az otthonfelújítási programot azonban 2023-ban már nem folytatták. Az utolsó kérelmet az év márciusában lehetett leadni az igénylők egy speciális körének. Emellett 2023. április 19-én megjelent egy kormányrendelet, ami lehetővé tette, hogy újra kérvényezzenek otthonfelújítási támogatást olyanok, akik korábban köztartozás miatt nem kaphattak támogatást, vagy azért, mert az igényléskor még nem laktak az adott ingatlanban legalább 12 hónapja, de a múlt év végén már teljesült ez a feltétel.

Jövőre szinte biztosan újraindul valamilyen formában a program. 

Az új otthonfelújítási programnak, ha a korábbi támogatás logikáját vesszük alapul, akkor lesz egy vissza nem fizetendő támogatás része, de olyan verzió is előfordulhat, hogy egy kamattámogatott hitellel számolhatnak az igénylők, vissza nem térítendő összeg nélkül. 

A kamattámogatott hitel a korábbi otthonfelújítási támogatásban is opció volt: a  kamattámogatott otthonfelújítási kölcsönt minimum egymillió, maximum 6 millió forintig lehetett felvenni, 3 százalékos fix kamatra. A kölcsönre a gyermeket nevelő, vagy gyermeket váró házastársak, élettársak és egyedülállók voltak jogosultak. A maximális futamidő 10 év volt, a minimális 4 év.

A Portfolió szerint a hitelt a bankok bírálták, mert jelzálogfedezetű hitelként működött, annak minden adminisztratív terhével együtt. Az összeg viszont 6 millió forintban volt korlátozva, így a bankok nem igazán érezték úgy, hogy megéri foglalkozni vele. Emiatt elképzelhető a hitelösszeg emelése vagy a hitelfeltételek finomhangolása a jövőben.

CSOK-ból és Babaváróból is fel lehet újítani, ha jogosultak vagytok

Az otthonteremtési támogatásokat kihasználva a meglévő  gyermekes családok jövőre már csak a Falusi CSOK segítségével korszerűsíthetik otthonukat a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) rendszerének átalakítása után. Az úgynevezett preferált kistelepüléseken felvehető Falusi CSOK  összege jövőre meglévő lakás korszerűsítésére egy gyermekre 500 ezer forint, két gyermekre 2 millió forint, három vagy több gyermekre 7,5 millió forint. 

Falusi csokkal az alábbi korszerűsítési munkálatok fedezhetők:

  • víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése,
  • fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel,
  • központi fűtés kialakítása vagy cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,
  • az épület szigetelése, ideértve a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,
  • a külső nyílászáró energiatakarékos nyílászáróra való cseréje,
  • tető cseréje, felújítása, szigetelése,
  • kémény építése, korszerűsítése,
  • belső tér felújítása, ideértve a  belső burkolat cseréjét, a  galériaépítést, a  belső elektromos-, vízhálózat cseréjét,
  • a fürdőhelyiség-felújítást, a WC-felújítást; konyhafelújítást,
  • a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található melléképület felújítása vagy kerítés építése, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 30%-áig, valamint
  • a korszerűsítéshez közvetlenül kapcsolódó helyreállítási munka, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 20%-áig.

A megszűnő városi CSOK helyére jövőre a CSOK Plusz nevű program lép. Ezúttal már nem vissza nem térítendő összeget, hanem egy kamattámogatott hitelt lehet igényelni, fix 3 százalékos kamattal, 10-25 év futamidővel. A hitel csak a vállalt gyermekek után igényelhető: egy gyermekre 15 millió, két gyermekre 30 millió, három vagy több gyermekre, 50 millió forint maximális hitelösszeg lesz elérhető. Feltétel, hogy a támogatást csak házaspárok vehetik igénybe, ahol a feleség 41 évesnél fiatalabb. 

A lakáskorszerűsítés szempontjából fontos, hogy a CSOK Plusz, szemben a falusi CSOK-kal, csak felújításra vagy korszerűsítésre nem használható.  

Akár korszerűsítésre is fordítható jövőre is a szintén gyermekvállaláshoz kötött Babaváró hitel, hiszen a hitel összege szabadon felhasználható. A Babaváró felső határa idén még 10 millió, jövőre 11 millió forint. Ebből már egészen jelentős felújítások is kifizethetők, például teljes családi ház újraszigetelése, nyílászárók cseréje vagy új fűtőrendszerek beszerelése. Természetesen ehhez először meg kell felelni a szigorú jogosultsági feltételeknek.

chatsimple