Kedvező hitelkamatokat hozott az új év, rég láttunk ilyen számokat

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 2 perc

Meglepő húzással kezdték az évet a hazai bankok: egymással versenyezve csökkentették a lakáshitelek kamatát. A 7,3 százalékos kamatplafonnak is alálőttek, az egyik banknál például 6,24 százalékos kamattal lehet lakáshitelt felvenni. Eközben a maximum 3 százalékos kamatú CSOK Plusznál is érhető el 2,89 százalék kamatú ajánlat.

Bár számítani lehetett arra, hogy az idei évben élénkülni fog a bankok közötti verseny a lakáshitelpiacon, az talán meglepő, hogy már az új év első napjaiban megjelentek a korábbinál jóval kedvezőbb ajánlatok.

“Bár a lakáshiteleknél a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Magyar Bankszövetség és a bankok tavaly őszi egyezségének megfelelően önkéntesen 7,3 százalékos kamatplafont vezettek be, januártól a piaci feltételekkel elérhető, tehát az államilag nem támogatott lakáshitelek esetében ennél számos bank alacsonyabb kamatozású lakáskölcsönnel nyitotta az évet

– értékelte az első napok eredményeit Korponai Levente, a money.hu vezetője.

budapesti városkép, lakások, ingatlanok - olcsó hitelkamatok érkeztek

A legkedvezőbb lakáshitelek 6,3-6,5 százalékos kamattal elérhetőek, ehhez azonban természetesen a bank által szabott feltételeket is teljesíteni kell. Új lakás vásárlásra ennél is olcsóbban lehet hitelhez jutni: az egyik bank 6,24 százalékos kamattal nyújt hitelt.

“A legújabb banki ajánlatok alapján valószínűsíthető, hogy a 7 százalék feletti lakáshitelkamatoktól elbúcsúzhatunk. A verseny pedig egyre élesebb lesz a kamatcsökkentések terén”

– tette hozzá az elemző.

CSOK Plusz hitelt is kínálnak már 3 százalék alatt

Ez év januárjától startolt a CSOK Plusz, ami tulajdonképpen egy kamattámogatott lakáshitel, melyet az állam finanszíroz, aminek a gyerekvállalás a feltétele. A CSOK Plusz maximális kamatát az állam szabályozza, ami akkor érvényesül, ha az igénylő házaspár teljesíti a feltételeket.

“Fontos tisztázni, hogy a CSOK Plusz keretében elérhető hitelek kamata nem fixen 3 százalékos, hanem maximum 3 százalékos. Emiatt a bankok megtehetik, hogy ennél is alacsonyabb kamattal kínálják ezeket a konstrukciókat”

– közölte a szakértő.

Gyűjtésünk szerint a CSOK Pluszos lakáshiteleknél is vannak bankok, amelyek 3 százalék alatti, egész pontosan 2,89 százalékkal nyújtanak hitelt az arra jogosultaknak, ha teljesítik a feltételeket.

Korponai Levente a banki kínálat gyors változására számít az egyre élesedő kamatverseny miatt, így sorra jöhetnek a korábbinál jobb ajánlatok. Éppen ezért azt javasolja a hitelfelvételt tervezőknek, hogy mindenképp végezzék el az összehasonlítást a különböző banki ajánlatok között, mielőtt döntést hoznak. Mindezt egy online hitelkalkulátorral szerencsére már pillanatok alatt meg is tehetik.

chatsimple